Al 80 jaar toonaangevend in service en vakmanschap

Televisie

Een aantal dingen die je moet weten over LED TV's 1. Een LED-TV bestaat eigenlijk niet. Een LED-televisie is niets meer dan een LCD-televisie met een andere techniek voor de achtergrondverlichting, namelijk LED (Light Emitting Diode). Iedere LCD-televisie maakt voor het tonen van de beelden gebruik van achtergrondverlichting. Traditionele LCD-televisies gebruiken hiervoor dunne TL-lampen, de Cold Cathode Fluorescent Lamp (CCFL). Een LED-televisie gebruikt in plaats van de CCFL verschillende LED-lampjes.
2. Er zijn twee soorten LED-tv's. Onder de LED-televisies zijn er eigenlijk twee varianten met een verschillende techniek van LED-achtergrondverlichting: Edge LED en Full LED. Bij Edge LED bevinden zich aan de randen van het beeldscherm witte LED-lampjes. Een speciaal paneel (diffuser) spreidt het licht dat deze lampjes geven evenredig over het LCD-scherm. De zwartwaarden bij Edge-Lit LED zijn niet zo diep, en als je van dichtbij kijkt, zie je dat de randen van het scherm meer verlicht zijn dan het midden van het scherm. Om het midden goed te verlichten werken de LED's intensiever, met een hoger energieverbruik (dan Full LED) als resultaat. Bij Full LED (synoniemen: Direct LED; Array LED; Matrix LED) daarentegen zitten de witte LED-lampjes verspreid achter het hele LCD-paneel. Hierdoor kunnen de LED-lampjes - al dan niet in groepen - lokaal gedimd of zelfs volledig uitgeschakeld worden. Leds moeten minder 'hard' werken omdat het hele paneel wordt verlicht. Een variant op de lokaal gedimde witte LED's is RGB LED. Deze LED's maken gebruik van rood, groen en blauw om meer kleuren weer te geven. Misschien vreemd om te horen, maar de gecombineerde lichtoutput van rode, groene en blauwe LED's zorgt voor witter licht dan mogelijk is met één witte LED.
3. Led-tv's zijn energiezuinig en milieuvriendelijk. De LED-lampjes zijn een energiezuiniger manier om het scherm te verlichten dan de klassieke achtergrondverlichting. Ze zijn extreem efficiënt en produceren meer licht per watt dan een traditionele gloeilamp. Bij donkere beelden worden LED's ook (bijna) volledig uitgeschakeld. Dat leidt tot energiebesparingen van wel 40% in vergelijking met traditionele LCD-televisies. Bovendien bevatten LED's geen kwik wat bij de CCFL-lampen wel nog het geval is. Als elke televisie in de wereld zou ingewisseld worden voor een LED-televisie dan zou heel Duitsland van stroom kunnen worden voorzien met de besparingen die dat oplevert, aldus Samsung op de IFA 2009. 4. Led-televisies bieden heel wat voordelen op beeldvlak. Door LED's lokaal te dimmen of uit te schakelen kan men de contrastverhouding verhogen en voor diepere zwartwaarden zorgen. Een indicatie van die zwartwaarden zie je bij de contrastverhoudingen die fabrikanten vermelden bij hun LED-tv's. De contrastverhouding is kort omschreven het verschil tussen het helderste wit en het donkerste zwart dat het scherm kan produceren. LED-tv's bijvoorbeeld claimen een contrastwaarde van 1.000.000 op 1, tegenover de 50.000 op 1 voor traditionele LCD-tv's. De LED-lampjes reageren ook sneller op veranderingen. De veegeffecten die optreden bij snel bewegende beelden, zoals sportuitzendingen zijn hierdoor sterk teruggebracht. De LED's zorgen bovendien voor een betere kleurweergave dan de CCFL-lampen. De optische golflengte van fluorescentielampen heeft immers een kleinere bereik dan LED's. Door voor RGB-LED's te kiezen kan men het kleurenbereik verder uitbreiden. 5. Led-televisies hebben een betere kijkhoek. Bij traditionele LCD-televisies neemt het contrast af wanneer de kijkhoek groter wordt, ondanks grote inspanningen de voorbije jaren. Een LED-tv heeft een veel grotere kijkhoek bijna net zo groot als van de plasmatelevisie. 6. Led-televisies zijn dunner. LED's nemen minder plaats in dan fluorescentiebuizen waardoor de televisies dunner gemaakt kunnen worden. Vooral bij de Edge Lit-techniek is dat het geval. Worden de LED's achter het paneel geplaatst, dan is de plaatsbesparing beperkter.